Många har frågat om Project Livs roll i Project Liv arenan, Nina svarar

Project Livs roll i Project liv-arenan

Många har frågat om Project Livs roll i Project Liv arenan, Nina svarar

24.6.2024

Bakom Project liv finns en berättelse som visar hur fotbollen och Project liv har gått hand i hand ända från början.. Den 31 juli 2010 blev en mörk dag för den lilla Jaro-junioren Todde och vår familj då leukemi blev en del av vår vardag. Sen, efter år av behandlingar, sjukhusvistelser och en stamcellstransplantation, såg vi i familjen ett behov: Barnfamiljer i liknande situationer behövde få mera glädje och trygghet i sin vardag. Men det tog ända till 2014 innan jag, Nina, fått tillräckligt med distans till krissituationen och kände mig redo att i praktiken göra något.

Todde föreslog redan våren samma år att utmana hemstadens fotbollslag att gå med i stamcellsregistret. För det behövs framförallt unga friska män för att kunna rädda en medmänniska, precis som han själv hade fått nytt liv genom sin stamcellstransplantaion. Jaro var genast med på idén. De gjorde en fantastisk video och flera fotbollsspelare gick med i registret och utmanade samtidigt andra att göra detsamma. Statistik från Blodtjänst visade på en betydande ökning av medlemmar under den tiden. Det här var det som behövdes för att få en kick till att göra mer.

Efter detta följde intensiv planering och föreningen Project liv rf grundades sommaren 2014 i Jakobstad. Det faktum att vår slogan "to bring back a lost smile" även kom från en tidigare Jaro-spelare, Peter Opiyo, förknippade föreningen fortsatt med fotbollen. Under det året tilldelades Todde också Respekt-priset. Jag minns när min lilla son gick ut från mittcirkeln på Centralplanen efter att ha tagit emot priset, när alla på läktaren reste sig och ropade Todde, Todde och min son utbrast “Mamma, tänk att jag känner mig som en hjälte!'". Då rann tårarna. Då visste jag att fler sjuka barn skulle få känna sig som hjältar. Att veta att det, nu 10 år senare, blir verklighet med en arena med Project livs namn, ja, det är verkligen stort!

Att få se en arena växa fram med namnet Project liv arenan känns som en stor ära för föreningen Project liv, men den ger framförallt synlighet åt alla långtidssjuka barn och deras familjer. På Project liv arenan är alla hjältar - spelarna på planen såklart, men även de små kämparna som har sina egna svåra matcher. Genom namnet lyfter vi fram och minns dem alla, de blir en del av något större, vilket ger dem hopp! Det känns också som ett stort erkännande och ger oss kraft och mod att fortsätta med Project liv och sträva mot nya mål. "It´s cool to care" omsätts här verkligen i praktiken och arenan blir utan tvekan en föregångare i landet.

Utöver detta kommer stadionbolaget att skänka 20 (tjugo) cent per betalt inträde till offentliga evenemang som anordnas på Project liv arenan, till föreningen Project livs verksamhet, vilket är väldigt betydelsefullt för vår förening, och jobbet vi gör för långtidssjuka barn.

- Nina Brännkär-Friberg